top of page

EGYEDI TÓ- ÉS BIOSZŰRÉS

Cégünk kiemelt profilja az ásványosan, azaz természetes alapon támogatott biológiai szűrés, mely napjaink legmodernebb és leghatékonyabb szűrési eljárása, kiegészülve azzal a nem elhanyagolható ténnyel, hogy minden környezetvédelmi szempontnak is megfelel. A biológiai tószűrés alkalmazása akkor a legcélszerűbb és legoptimálisabb, amennyiben nagy víztömeget kell kristálytisztává varázsolnunk, kizárólag természetes eljárások segítségével. A biológiai tószűrés hatásosságát mi sem bizonyítja jobban, mintsem, hogy a szűrők akadálytalanul képesek lebontani darabonként akár 50-100 db közepes méretű hal által termelt biológiai szennyezést. Ahhoz, hogy az említett teljesítményt képesek legyenek tavaink biztosítani, első rendű - tökéletesen méretezett - szellőztetés, valamint megfelelően alkalmazott bio adalék hozzáadása szükséges. A tökéletes méretezés azért létfontosságú, mert a biológiai alapon működő szűréseknél minél nagyobb térfogaton minél lassabb áramlási sebességet kell tudni garantálni ahhoz, hogy a halak végtermékének a lebontását a bioszűrést végző baktériumok véghez tudják vinni.

A nem megfelelő szűrők elsődlegesen kis méretűek, másodsorban pedig túl nagy áramlást biztosítanak a víz számára, ugyanakkor gyakori probléma, hogy a szűrők aljzatában olyan baktériumok telepednek meg, melyek nem segítik a szűrést, épp ellenkezőleg, egyéb szennyeződéseket produkálnak. A jó szűrők öntisztulást eredményező biológiai ciklussal rendelkeznek. Bár több féle szűrőtöltet létezik, a gyakorlat azt mutatja, hogy a zeolit, helyes szemcseméretben és minőségben alkalmazva a legsikeresebb töltetek egyike, legfőképp árérték arányát figyelembe véve. Szerkezeti felépítésük tökéletes életteret biztosítanak a lebontást végző baktériumok számára, ugyanakkor elősegítik a megfelelő, egyenletes vízáramlást is. Tisztában kell lennünk azonban azzal is, hogy a szűrés biológiai - azaz természetes - létéből fakadóan lassabban fejti ki hatását, mint a művi, kémiai rendszerek.

A víz szűrését biztosító baktériumoknak legalább 3-4 hétre van szükségük, hogy kellő mennyiségben megtelepedjenek a zeolit felszínén és ammónia lebontó hatásukat kifejtsék. Az ammóniát a növények számára hasznosítható nitritté, nitráttá alakítják. Tehát a szűrés telepítése után türelemmel kell lennünk, mire a víz megtisztul. Türelmünk gyömülcse azonban szerteágazó és messze meghaladja a kémiai rendszerek előnyeit.

MÁS RENDSZEREKKEL SZEMBEN KARBANTARTÁSI IGÉNYEI MINIMÁLISAK
(Azaz egy hosszabb távollét, esetleg egy nyaralás nem okoz problémát a rendszernek)

ÉVES FENNTARTÁSI KÖLTSÉGE AKÁR TIZEDE IS LEHET A DOBOZOS SZŰRŐRENDSZEREKKEL SZEMBEN
A fenntartási költség nem összekeverendő az üzemeltetési költséggel.

 

  • A fenntartási költségbe a szűrőkkel kapcsolatban amik szóba jöhetnek: a szűrőanyagok cseréje, folyamatos tisztítása, elektromos tisztítók szezononként szükséges izzócseréje, baktériumok pótlása, alga elleni vegyszerek alkalmazása...A mi rendszerünkben ezekre nincs szükség ezért ezek a kiadások megtakaríthatók!
 

  • Az üzemeltetési költség a szükséges víz utánpótlást és a szivattyúkhoz szükséges elektromos áram kiadásait jelenti.

 


Egyéb ásványi szűrőkhöz képest sokkal kisebb területen megoldható a vízkezelés. Míg egy általános rendszer egy 120 köbméteres tó esetében a vízfelület 40-60%-át felhasználja a tószűréshez, addig az általunk kivitelezett tószűrő kialakítható mindössze egy 3x2 méteres területen. A végeredmény ezáltal egy magas tisztaságú, vegyszerektől mentes, kiváló minőségű és olcsón fenntartható vízfelület lesz.
Minden tószűrés alapja az egyediség. Nincs két egyforma vízfelület, köbméter és felhasználási mód, ezért számunkra kifejezetten fontos az EGYEDI TERVEZÉS. Az egyedi tervezés a természeti és/vagy helyi adottságok, valamint a megrendelő igényeiből tevődnek össze. A cégünk által kivitelezett rendszerek kiépítése egyedi tervezésen, mérnöki számításokon alapul. Amennyiben több információra lenne szüksége, vagy felkeltettük érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal.


 

bottom of page